Sosyal Medya Yönetimi Nedir? (Rehber)

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? (Rehber)

Sosyal Medya Yönetimi,

24 dakikaOkuma Süresi

26-04-2023

  • Sosyam Medya Yönetimi tanımı : Sosyal medya yönetimi, çevrimiçi varlığınızı sosyal medya platformlarında yönetme işlemidir. Sosyal medya yöneticileri, deneyimlerini, araçlarını ve hizmetlerini kullanarak içerik oluşturur, yayınlar, kullanıcılarla etkileşim kurar ve performansı analiz eder.

    Sosyal medya yönetimine ne şekilde yaklaşırsanız yaklaşın, önemli olan sosyal medya yönetimi tanımının ötesinde ne anlama geldiğini anlamaktır.

    Bu nedenle, bu kılavuz, sosyal medya yöneticilerinin görevlerini anlamalarına, sosyal medya profillerini nasıl yöneteceklerine ve sosyal medya pazarlama temellerinde uzmanlaşmalarına yardımcı olmak için gereken her şeyi kapsamaktadır. Başlamak için okumaya devam edin.

    Bugün zamandan tasarruf edin ve sosyal medya yönetimi hizmetlerimizle sosyal medya hesaplarınızı güçlendirin. Özel bir sosyal medya yönetim paketi için bizimle çevrimiçi iletişime geçin ya da +90 530 762 9557 numaralı telefondan bizi arayın!

    Sosyal Medya Yönetiminin Temel Prensipleri

    Sosyal medya yönetimi, Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlarda içerik oluşturma, yayınlama, analiz etme ve kullanıcılarla etkileşim kurma sürecidir. Hem ücretsiz hem de ücretli araçlar ve profesyonel hizmetler kullanarak sosyal medya yönetim görevlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Sosyal medya ajansında çalışan bir danışman veya ekip üyesi olarak görev yapan sosyal medya yöneticisi, sosyal medya pazarlaması, reklamcılığı ve yönetimi konularında uzman bir profesyoneldir. Amacınız takipçi sayınızı artırmak veya sosyal medya gelirinizi yükseltmek ise, size yardımcı olabilirler.

    Sosyal medya yönetimi hizmetleri, sosyal medya hesaplarınızın profesyonel bir şekilde yönetilmesidir. Sosyal medya ajansları, serbest çalışanlar ve danışmanlar, genellikle sosyal medya hesaplarınızın performansını yönetmek, takip etmek ve raporlamak gibi hizmetler sunar.

    Sosyal medya yönetim araçları, sosyal medya görevlerini daha kolay hale getirmek için kullanılan yazılım uygulamalarıdır. Bu araçlar, içerik planlama, yorumları takip etme ve cevaplama, gönderi performansını izleme ve daha pek çok işlevi içerir.

    Sosyal Medya Yönetim Hizmetleri Nelerdir?(Bu Hizmetleri Kullanmalı Mısınız?)

    Sosyal medya yönetim hizmetleri, bir ajans, danışman veya serbest çalışan tarafından sunulur ve sosyal medya hesaplarınızın tamamen yönetilmesini sağlar. Bu hizmetler, strateji oluşturma, içerik üretme, gönderi yayınlama ve yorumlara cevap verme gibi her şeyi kapsar.

    Sosyal medya yönetim hizmetleri sayesinde şu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz:

    • Dış kaynak kullanarak, içerik oluşturma veya gönderi planlama gibi zaman alıcı görevlerden zaman kazanabilirsiniz.
    • Danışmanlık hizmeti alarak sosyal medya reklamcılığı gibi özel alanlarda uzman tavsiyeleri edinin.
    • Sosyal medya büyümesini hızlandırmak için daha fazla takipçi çekme veya etkileşim sonrası gibi yöntemler kullanın.
    • Ve ayrıca

    Sosyal medya yönetimi için fiyatlar değişebilir, ancak ihtiyaçlarınıza göre aylık yüz ila binlerce dolar ödemeniz gerekebilir. Bu yatırımın değeri ise tartışılmaz. Ancak, işletmenizin bir sosyal medya yönetim paketine yatırım yapması gerekip gerekmediği sorusu ortaya çıkıyor.

    Aşağıdaki sorular, sosyal medya yönetim hizmetlerinin sizin için uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir:

    • Sosyal medya kullanmak için vakit ayırmakta güçlük çekiyor musunuz?
    • Sosyal medya performansınız değişti mi yoksa aynı mı kaldı?
    • Sosyal medyaya daha fazla yatırım yapmak mı istiyorsunuz?

    Sosyal medya yönetim hizmetleri, sosyal medya başarısı için gereken tüm araçları sunarken aynı zamanda eksik olan alanları da tamamlayabilir. Yani, sadece reklam desteği istiyorsanız, bunu sağlamak için de sosyal medya yönetim hizmetlerine başvurabilirsiniz!

    Sosyal Medya Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

    Sosyal medya yönetimi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar:

    • Maliyet : Sosyal medya, pazarlama bütçenize uygun bir seçenektir. Sosyal medya platformlarına katılmak, içerik paylaşmak, kullanıcı geri bildirimlerine yanıt vermek ve daha fazlası için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Sosyal medya reklamları bile hedef kitlenize ulaşmanın ve çevrimiçi bir izleyici oluşturmanın uygun maliyetli bir yolu olarak işlev görür.
    • Erişim : Sosyal medya ağları, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarla bağlantı kurmanızı sağlar. Belirli kitlelere hitap etmek için sosyal medya platformlarını kullanabilirsiniz. Geleneksel pazarlama ve reklamcılık yöntemleri, sosyal medyanın sunduğu erişim veya maliyet seviyesine ulaşamaz. Bu nedenle sosyal medya yönetimi işletmeler için vazgeçilmezdir.
    • Kullanıcılar : Sosyal medyayı pazarlama planınıza dahil etmek, pazarlama faaliyetlerinizi kullanıcı alışkanlıklarıyla uyumlu hale getirir. Örneğin, insanların %74’ü satın alma kararlarını verirken sosyal medyaya başvuruyor. Ayrıca, insanların %80’i satın alma işlemleriyle ilgili önerileri sosyal medya yoluyla alıyor.
    • Performans : Pazarlamacılar ve iş sahipleri, sosyal medya pazarlaması ve reklamcılığının performansından memnundur. Sosyal medya aracılığıyla şirketler marka bilinirliği oluşturabilir ve hatta potansiyel müşteriler ve satışlar elde edebilir. Örneğin , işletmeler arası (B2B) pazarlamacıların yaklaşık %45’i Facebook sayesinde bir müşteri kazandı.

    Sosyal medyanın bu ve daha birçok avantajı ile pazarlama stratejinize dahil etmeye değer.

    Sosyal Medya Yönetiminin Maliyeti Nedir?

    Şirketler ortalama olarak, sosyal medya yönetimine her ay 5.000 ila 20.000 TL arasında bir miktar ayırıyor. Bu tutar, bir sosyal medya pazarlama ve reklam planı hazırlamanın ve uygulamanın yanında aylık reklam bütçesi haricindedir.

    İşletmenizin durumuna göre, sosyal medya yönetimine harcadığınız para daha fazla veya daha az olabilir. Fakat sosyal medya yönetimi adına uygun bir bütçe belirlemek için bu fiyat aralığını referans alabilirsiniz.

    Sosyal Medya Yönetiminde Hangi Hizmetlerden Yararlanmalıyım?

    Sosyal medya yönetiminde en iyi hizmetleri arıyorsanız, aşağıdakiler size en çok faydayı sağlar.

    Sosyal Medya Reklamcılığı

    Sosyal medya platformlarında gönderilerinizi veya reklamlarınızı yayınlamak istiyorsanız , bir sosyal medya reklam uzmanının desteği çok işinize yarayacaktır. Onlar sayesinde reklam planınızı iyileştirebilir, reklam bütçenizin karlılığını (ROAS) yükseltebilir ve sosyal medya reklamcılığı hedeflerinize erişebilirsiniz.

    Strateji Oluşturma

    Algoritma değişiklikleri, yeni ağlar ve diğer güncellemeler, bir sosyal medya platformunun dinamiklerini değiştirebilir. Sosyal medya yönetim hizmetlerinden faydalanın işinize, hedeflerinize ve sektörünüze uygun bir strateji kurma (ve hayata geçirme) konusunda bir uzmanın rehberliğini alabilirsiniz.

    İçerik Üretimi

    Sosyal medya için içerik hazırlamak zaman ister. Kendi sosyal medya yöneticiniz (ve içerik ekibiniz) ile, sosyal kanallarınız için kaliteli, markanızı yansıtan içerik ve diğer işleriniz için daha fazla zaman elde edebilirsiniz.

    Takip Etme

    Takip etme en iyi sosyal medya yönetim hizmetlerinden biridir. Takip etme ile yorumları, doğrudan mesajları ve daha fazlasını takip etmek için bir iş arkadaşınız olur, bu da bir daha hiçbir yorumu gözden kaçırmayacağınız anlamına gelir.

    Sosyal Medya Yönetiminde En Çok Kullanılan Platformlar Nelerdir?

    Sosyal medya yönetimi için en çok kullanılan platformlardan bazıları şunlardır:

    Facebook

    Facebook, yaklaşık iki milyar günlük kullanıcıya sahip dev bir sosyal medya ağıdır. Bu nedenle sosyal medya yönetimi hizmeti veren ajanslar, Facebook’a hakim olmanın yanı sıra, kitle çeşitliliği nedeniyle de Facebook’u önerirler.

    Sektörünüz veya hedefleriniz ne olursa olsun, Facebook’u sosyal medya planınızda yer verin.

    Sosyal medya pazarlaması için Facebook ile ilgili daha fazla bilgi alın:

    • Demografi : Facebook, genç ve yaşlılardan kadın ve erkeklere kadar birçok farklı demografiye ulaşmanızı sağlar. Ayrıca, Türkiye'deki yetişkinlerin yarısından fazlası, hedef kitlenizin farklı segmentleriyle iletişim kurmanıza imkan veren Facebook’u günde birkaç kez kullanıyor.
    • Kullanım Alanları : Sosyal medya yönetimi bakımından Facebook, mevcut ve potansiyel müşterilerle bağlantılar geliştirmek için faydalıdır. Ayrıca, gelecekteki satışları destekleyebilecek marka bağlılığı oluşturmaya da katkıda bulunabilir.
    • Avantajlar : Facebook’un büyük bir avantajı, fotoğraflardan videolara ve metne kadar çok çeşitli reklam ve içerik formatlarına sahip olmasıdır. Üstelik, işletmeler arası (B2B) pazarlamacıların %40’tan fazlası için yeni müşteriler kazandırdı.

    Twitter

    Twitter, aylık 330 milyon kullanıcıya sahip bir sosyal medya ağıdır. Facebook kadar büyük bir erişimi olmasa da, işletmenizin markalarla günlük olarak iletişim kuran bir grup kullanıcıya ulaşmasını sağlar. Hedef kitlenize göre, bu bir faydadır.

    Twitter her işletme için uygun olmayabilir, ancak belirli sektörlerdekilere değer katar.

    Sosyal medya pazarlaması için Twitter ile ilgili daha fazla bilgi alın:

    • Demografi : Türkiye'de yetişkinlerin %25’inden azı Twitter kullanıyor, ancak sosyal medya platformu 18 ila 29 yaş arasındaki kullanıcılara cazip bir erişim sunuyor. Twitter kullanıcılarının %40’ından fazlası bu yaş grubuna dahil. Ayrıca platformda günde birkaç kez aktif olma ihtimalleri daha yüksektir.
    • Kullanım Alanları : Facebook’un aksine, Twitter daha çok haber odaklıdır. Ayrıca, marka veya tüketici fark etmeksizin, kullanıcılar arasındaki karşılıklı konuşmaları teşvik eder. Hedef kitlenizle iletişim kurmak istiyorsanız, Twitter iyi bir alternatiftir.
    • Avantajlar : Twitter’ın bir avantajı, kullanıcılarıdır. Hareketlidirler ve diğer kullanıcılarla etkileşime girmekten çekinmezler. Twitter ayrıca, hedef pazarınızda 18 ila 29 yaş arasındaki kişiler varsa faydalı olan belirli bir kitleye hitap eder.

    İnstagram

    Instagram, aylık yaklaşık bir milyar kullanıcıya sahip bir sosyal medya ağıdır. Resimlerin yanı sıra videolara da ağırlık vermesi, şirketleri izleyicilerini çekmek ve onlarla iletişim kurmak için yaratıcı yollar aramaya yönlendiriyor.

    Belirli pazarlar için Instagram, sosyal medya planınızda olması gereken bir platformdur.

    Sosyal medya pazarlaması için Instagram ile ilgili daha fazla bilgi alın :

    • Demografi : Instagram, 18 ila 29 ve 30 ila 49 yaş arasındaki kullanıcılarla iletişim kurmak için öncelikli bir platformdur. 18 ila 29 yaş arasındaki Türkiyede ki kullanıcıların %70’ten fazlası Instagram kullanıyor. 30 ila 49 arasındaki kullanıcılar için bu oran yaklaşık %50’dir.
    • Kullanım Alanları : Facebook gibi Instagram da tüketicilerle bir bağlantı kurmanın yanı sıra onlarla etkileşime girmek için de faydalıdır. Sektörünüze göre, Instagram’ı yeni potansiyel müşteriler kazanmak için de kullanabilirsiniz. Bu yüzden perakende, eğlence ve güzellik işletmeleri platformu sıkça kullanır.
    • Avantajlar : Instagram’ın bir avantajı, kullanıcıların platformu sevmesidir. Bu nedenle, yaklaşık %60’ı günde birkaç kez giriş yapıyor, bu da kullanıcıların gönderilerinizi sadece görme değil, aynı zamanda onlarla etkileşime girme olasılığını da artırıyor.

    Linkedin

    LinkedIn, dünyanın en büyük profesyonel sosyal ağıdır ve 774 milyondan fazla kullanıcıya ulaşıyor . Bu yüzden, adayları işe almanın yanı sıra kendilerini bir endüstri lideri olarak konumlandırmak isteyen işletmeler için mükemmel bir platformdur.

    Hedeflerinize, pazarınıza ve operasyonlarınıza göre, LinkedIn farklı faydalar sağlayabilir.

    Sosyal medya pazarlaması için LinkedIn ile ilgili daha fazla bilgi alın :

    • Demografi : LinkedIn, üniversite mezunları arasında sevilen bir platformdur, yarısından fazlası ağı kullanır. Üstelik, LinkedIn kullanıcılarının %90’ı aynı zamanda Facebook’ta; bu, stratejiniz her iki platforma da yönelikse faydalıdır.
    • Kullanım Alanları : Twitter gibi, LinkedIn de şirket haberleri veya sektöre özel haberler gibi haber içerikli materyalleri paylaşmak için faydalıdır. Ayrıca, diğer şirketlerle bağlantılar kurmanıza ve aynı zamanda içerik pazarlaması aracılığıyla prestijinizi yükseltmenize yardımcı olabilir.
    • Avantajlar : LinkedIn, işletmeler için, özellikle B2B operasyonları için birçok fayda sunar. Sosyal medyadan B2B potansiyel müşterilerinin %80’i LinkedIn’den gelir. Bu yüzden, pazarlamacıların %60’tan fazlası bunun işleri için en etkili platform olduğunu söylüyor.

    Youtube

    YouTube, iki milyardan fazla kullanıcıya sahip bir sosyal medya ağıdır ve Türkiye'deki yetişkinlerin %80’inden fazlasına ulaşıyor Buna karşın, işletmeler, nasıl yapılır videoları hazırlamaktan kamera arkası materyallerini göstermeye kadar YouTube hesaplarıyla daha fazlasını gerçekleştiriyor.

    Diğer sosyal medya kanallarına göre daha fazla zaman gerektiren YouTube, yatırım yapmaya değer.

    Sosyal medya pazarlaması için YouTube ile ilgili daha fazla bilgi alın :

    • Demografi : YouTube, 18 ila 65 yaş ve üstü geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eder. Hatta 65 yaş ve üstü kişilerin %49’u YouTube’u izlerken, 50-64 yaş arası kişilerin yaklaşık %83’ü platformu kullanıyor.
    • Kullanım Alanları : YouTube ile şirketiniz kullanıcılara eğitici içerik sunabilir. Birkaç örnek, ürünlerinizle ilgili nasıl yapılır videolarının yanı sıra sektörünüz veya hizmetlerinizle ilgili tanıtıcı videoları içerir. Bunlar, kullanıcı marka bilinirliğini artırabileceği gibi satışlara da katkıda bulunabilir.
    • Avantajlar : YouTube’un önemli bir avantajı, diğer tüm sosyal medya platformlarından, hatta Facebook’tan daha fazla satış sağlamasıdır. Bu, özellikle yüksek fiyatlı bir ürün sunuyorsanız şirketiniz için büyük faydalar sağlayabilir.

    Pinterest

    Pinterest, her ay 450 milyondan fazla kişinin kullandığı bir sosyal medya platformudur. Görsel olarak çekici ürünler sunan işletmeler, mobilya üreticileri, giyim mağazaları ve çiçekçiler gibi, Pinterest sayesinde hedef kitleleriyle iletişim kurabilirler.

    Eğer kitleniz görsel olarak ilgi çekici içeriklere açıksa. Pinterest, sosyal medya yönetimi hizmetleriniz için uygun bir platformdur.

    Pinterest, sosyal medya yönetimi hizmetleriniz için önemli bir araç olabilir. İşte neden:

    • Demografi : Pinterest’in kullanıcılarının çoğu kadındır. Türkiye'deki kadınların %40’ından fazlası ve erkeklerin sadece %16’sı platformu kullanmaktadır. 18 ila 64 yaş arasındaki yetişkinlerin %30 ila %40’ı Pinterest’e girerken, 65 yaş ve üzeri olanların oranı %18’dir.
    • Kullanım Alanları : Pinterest, ürünlerinizi reklam yapmadan göstermenize olanak tanır. Ürünlerinizin nasıl kullanılabileceğini ve ne gibi faydalar sağladığını vurgulayabilirsiniz. Ürünlerinizi daha fazla duyurmak için etkili kişilerle de işbirliği yapabilirsiniz.
    • Avantajlar : Pinterest’in faydalarından biri de, kullanıcıların gelecek alışverişlerini planlamak için platformu kullanmasıdır. Bir araştırmaya göre, Y kuşağından olanların %85’ten fazlası bunu yapmaktadır. Bu da size, zaten alışveriş yapmaya hazır olan müşterilerle irtibat kurma şansı verir.

    Tiktok

    TikTok, üç milyar indirmeye ulaşan bir sosyal medya platformudur. Birçok işletme TikTok’u daha fazla insanla iletişim kurmak, etkili kişilerle işbirliği yapmak ve dikkat çeken videolar paylaşmak için kullanıyor.

    TikTok, hedef kitleniz ve sosyal medya planınız için uygunsa, pazarlama araçlarınıza eklemek için harika bir araç olabilir.

    Sosyal medya pazarlaması için TikTok’u nasıl kullanabileceğinizi öğrenin :

    • Demografi : TikTok’un sadece Z Kuşağı’nın ilgisini çektiğini düşünebilirsiniz, ancak TikTok kullanıcılarının %36’sı 35-54 yaş arasındaki kişilerdir.
    • Kullanım Alanları : TikTok, belirli kitlelere hitap etmek ve trendleri takip ederek ve etkili kişilerle çalışarak etkileşimi yükseltmek için harika bir platformdur. Kitlenizin size yakın hissetmesini sağlayacak orijinal, ilgi çekici videolar oluşturun.
    • Avantajlar : TikTok’un artan popülaritesi sayesinde markanız hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz. Kullanıcıların %65’i TikTok içerik üreticilerinin markalar, ürünler ve hizmetler ile ilgili gönderiler yapmasından memnundur.

    11 Adımda İşletmeler İçin Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

    Sosyal medya yönetiminin ne olduğunu ve işletmeler için sosyal medya yönetiminin genellikle hangi alanlara odaklandığını biliyorsunuz. Şimdi bu 11 temel adımın açıklaması ile bu uygulamaları sosyal medya stratejilerinizde nasıl uygulayacağınızı öğrenin:

    1. Var Olan Sosyal Medya Stratejinizi Gözden Geçirin

    İşletmenizi sosyal medyada tanıtıyor ve reklamını yapıyor musunuz? O zaman, mevcut stratejinizi değerlendirmek için biraz vakit ayırmanız gerekecek. Bir sosyal medya denetimiyle , sosyal medya kampanyalarınızda nelerin işlediğini ve nelerin işlemediğini görürsünüz.

    Bir sosyal medya denetiminde yapmanız gereken tipik adımlar şunlardır:

    • Sosyal medya hedeflerinizi tekrar gözden geçirme
    • Markanızın sosyal medya platformlarıyla uyumlu olmasını sağlama
    • Takipçi sayısı, etkileşim oranı ve daha fazlası gibi sosyal medya metriklerinizi toplama
    • İçerik seçimleri gibi trendleri belirlemek için sosyal medya metriklerinizi analiz etme
    • Rakibinizin sosyal medya varlığına bakma
    • Ve daha fazlası

    Denetiminiz, sosyal medya stratejinizle ilgili hızlı bir geri bildirim verecektir. Ayrıca, daha çok takipçiden daha iyi müşteri tatminine kadar işletmenizin sosyal medyadan istediği sonuçları alabilmeniz için kampanyalarınızı geliştirmenize yardımcı olacak bir temel oluşturacaktır.

    Bir sosyal medya yöneticisiyle ortak olursanız, bu adımı sizin yerinize yaparlar.

    2. Hedef Kitlenizi Araştırın

    Kitlenizi incelemek, sosyal medya yönetiminin kritik bir bileşenidir. Ajansınız veya şirketiniz hedef kitlenizin kim olduğunu anlamıyorsa, bu bir sosyal medya stratejisi oluşturmayı güçleştirir.

    Kitlenizin kim olduğunu öğrenin ve onları çevrimiçi olarak hangi platformlarda bulabileceğinizi keşfedin.

    Sosyal medya yönetimine yaptığınız harcamayı minimize etmek istediğiniz için bu çok önemlidir. Kitlenizi seçtikleri platformda ulaşarak daha yüksek bir yatırımın karşılığını (YK) alabilirsiniz.

    Kitlenizi tercih ettikleri platformda hedefleyerek daha yüksek bir yatırım getirisi elde edebilirsiniz.

    Örnek olarak, diş hekimleri için sosyal medya reklamcılığını düşünün . Bir diş hekimi çocuklara bakım verirken, bir diş hekimi implant servisi sunuyor. Her ikisi de sağlık ve tıp sektöründe çalışıyor ancak tamamen farklı kitlelere hitap ediyorlar.

    Sosyal medya yönetimi hizmetleri kitle incelemesini kapsadığında, bu uygulamalar, pazarlama bütçelerini ve reklam masraflarını, diş bakımına ihtiyacı olan herkese değil de uygun kullanıcılara yönelik içerik ve reklamlar hazırlamaya harcamalarını sağlar.

    Sosyal medya yönetimi hizmetlerine yatırım yapın ve hesap yöneticinizin başta hedef kitlenizle ilgili soru sormasını bekleyebilirsiniz. Bazı durumlarda, hizmetlerini konuşmak için ulaştığınızda, bir ajans hedef kitlenizle ilgili soru sormak için öncülük edebilir.

    3. Sosyal Medya Platformlarınızı Belirleyin

    Sosyal medya yönetimi için ilk adımınız, hangi platformlara odaklanacağınızı belirlemektir. Zamanınızı verimli kullanmak için hedef kitlenizin en çok ilgi gösterdiği ağları seçmeniz gerekir. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi popüler sosyal medya ağlarında bir varlığınız olsa bile, bunlara eşit derecede zaman ayırmak zorunda değilsiniz. Bunun yerine, kitlenizin hangi ağları daha sık kullandığını öğrenmek için demografik verileri ve etkileşim oranlarınızı analiz edin. Ayrıca rakiplerinizin hangi platformlarda aktif olduğunu da göz önünde bulundurun.

    Sosyal medya yönetimi için hangi platformlara zaman ayıracağınızı belirlerken, en popüler ağlara eşit derecede odaklanmak zorunda değilsiniz. Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi ağlarda bir hesabınız olsa bile, bunlar hedef kitlenizin en çok kullandığı ağlar olmayabilir. Bunun yerine, kitlenizin hangi ağlarda daha fazla etkileşimde bulunduğunu görmek için demografik verileri ve etkileşim oranlarınızı kullanın.

    Hedef kitlenizin hangi ağları kullandığını demografik verilerle araştırabilirsiniz. Sosyal medya denetimi yaparak en çok etkileşim alan ağları belirleyebilirsiniz. Ayrıca rakiplerinizin neler yaptığına da göz atabilirsiniz.

    Sosyal medya yönetim hizmetlerini tercih ettiyseniz bu konuda rahat olabilirsiniz. Hesap yöneticiniz, sektörünüzü, hedef kitlenizi ve hedeflerinizi araştırarak hangi platformların size uygun olduğunu belirleyecektir.

    4. Sosyal Medya Stratejinizi Oluşturun

    Sosyal medya kampanyanızı başlatmadan önce hesap yöneticiniz (veya dahili ekibiniz) stratejinizi nasıl oluşturacağını planlamalıdır. Her sosyal medya platformunun farklı amaçları ve kullanıcıları olduğu için, her biri için ayrı bir strateji geliştirmeye odaklanırlar.

    Kitlenizin ihtiyaçlarını ve ilgilerini göz önünde bulundurmanın yanında, şu faktörlere de bakarlar:

    • Hedefleriniz : Sosyal medya ile ne elde etmek istiyorsunuz? Markanızın bilinirliğini artırmak mı yoksa mevcut müşterilerinizle ilişkinizi güçlendirmek mi istiyorsunuz? Veya başka bir amaç mı güdüyorsunuz?
    • Sektörünüz : Sektörünüzdeki takipçiler ne öğrenmek istiyor? Sosyal medyada paylaşabileceğiniz blog yazıları veya rehberler gibi içerik fırsatları var mı? Veya farklı platformlarda iletişim kurabileceğiniz sektör liderleri kimler?
    • Markanız : Markanızın tonu nasıl? Müşterilerle kamuya açık bir ortamda iletişim kurarken uyması gereken standartlarınız veya süreçleriniz var mı? Veya markanız, kullandığınız renkleri ve medyayı nasıl etkiliyor?

    Bu sorulardan bazıları marka standartlarınız ve hedefleriniz gibi sizin doğrudan katkınızı gerektirecektir. İlbars Medya olarak şirketiniz hakkında daha fazla bilgi edinmeye hevesliyiz. Bu sayede güçlü ve kişiselleştirilmiş sosyal medya stratejileri oluşturabiliyoruz.

    5. Sosyal Medya Profillerinizi Tasarlayın

    Sosyal medya profillerinizi kurarken veya yenilerken, markanızla uyumlu olmalarına çok dikkat etmelisiniz.

    Sosyal medya yönetim hizmetleri sosyal medya tasarımını da içerebilir. Bu hizmet, markanızı yansıtan ve kullanıcılara mükemmel bir ilk izlenim veren profesyonel görüntüler oluşturmayı amaçlar.

    Sosyal medya tasarımı genellikle hesabınızın şu gibi sabit resimlerine yoğunlaşır:

    • Twitter başlığınız ve arka planınız
    • Facebook kapak resminiz, simgeniz ve profil resminiz
    • Instagram profil resminiz

    Sosyal medya hesaplarınızın tasarımını tamamladığınızda ve tasarımları onayladığınızda, sosyal medya uzmanınız, etkileşim sonrası etkileşimi artırmak veya dönüşümleri artırmak gibi pazarlama amaçlarınıza ulaşmak için çalışmaya koyulabilir.

    6. Sosyal Medya Reklamlarınızı İyileştirin

    Şirketinizin hedeflerine ve hizmet planınıza göre, sosyal medya yöneticiniz sizin için bir reklam stratejisi oluşturabilir. Daha fazla gerçek takipçi elde etmek ve kullanıcı etkileşimini artırmak istiyorsanız, sosyal medya reklamları çok faydalıdır.

    Snapchat’ten Facebook’a kadar platformlar , reklamlar konusunda farklı seçenekler sunar. Farklı reklam türleri ve farklı amaçlar içerirler. Örneğin Facebook, marka bilinirliğini artırmak, potansiyel müşteri toplamak, mağaza ziyareti sağlamak ve daha fazlası için reklam yapma imkanı verir.

    Sosyal medya yöneticinizin dikkat edeceği diğer bazı reklam unsurları şunlardır:

    • Kitle
    • Medya
    • Harekete geçirici mesajlar (CTA)
    • Tıklama başına maliyet (TBM)
    • Ve daha fazlası

    Bunlar, reklamlarınızın performansını belirleyen önemli faktörlerdir. Harika bir CTA’ya sahip bir reklam hazırlayabilirsiniz , ancak bunu doğru hedef kitleye ulaştıramazsanız, istediğiniz sonuçları alamazsınız.

    Bir reklam kampanyası başlatmadan önce, reklamlarınızı inceleyip onaylama şansınız olmalıdır.

    7. Sosyal Medya İçerik Takviminizi Oluşturun

    Sosyal medya içerik takviminizi hazırlamak birçok sosyal medya yönetim hizmetinin bir parçasıdır. Bu takvim, sizin ve profesyonel sosyal medya yönetim ekibinizin bir rehberi olur.

    İçerik takviminizde, o ay içinde yapılacak olan sosyal medya gönderilerini görebilirsiniz. Bu gönderiler, şirket haberleri ve tatil kutlamalarının yanı sıra web sitenizden bir blog yazısı veya bir müşteriden bir fotoğraf gibi paylaşılan içerikleri de kapsayabilir.

    Bu gönderileri canlı yayına almadan önce, sosyal medya yöneticiniz tüm içeriği gözden geçirmenizi ve onaylamanızı rica edecektir. Bu sizin için biraz zaman alsa da, canlı yayına giren içeriğin sizin istediğiniz içerik olduğundan emin olmanızı sağlar.

    8. İçerikleri Platforma Özel Oluşturun

    Bir sosyal medya uzmanı, şirketiniz için bir içerik takvimi hazırlamakla kalmaz; içeriği de üretir. Bazı durumlarda, konuyu belirlemekten metni yazmaya ve medyayı seçmeye kadar içerik üretiminin her aşamasını yönetebilirler.

    Ancak, en iyi içeriği üretmek için birçok sosyal medya uzmanı, grafik tasarımcılar ve metin yazarları ile işbirliği yapacaktır. Ortaya çıkan sonuç, kullanıcıların ilgisini çeken ve şirketinizin amaçlarına ulaşan bir içerik parçasıdır.

    Takviminiz başka bir kaynaktan gelen içerik içeriyorsa belki de ürününüzü öven bir etkileyicinin blog yazısını paylaşıyorsunuz. Sosyal medya yöneticiniz, sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak için uygun linki ve alt metni bulmalarını sağlayacaktır.

    9. Sosyal Medya Takipçilerinizle İletişim Kurun

    Birçok sosyal medya yönetim hizmetinin günlük bir görevi, takipçileriniz ve yorum yapanlarla iletişim halinde olmaktır. Birçok işletme için bu hizmet, marka bilinirliği ve marka bağlılığı açısından çok değerlidir.

    Bu hizmet kapsamında sosyal medya yöneticiniz, takipçilerinizle iletişim kurarken marka ve şirket standartlarınıza uyacaktır. Kötü bir tecrübe gibi olumsuz yorumlar yapan kullanıcılara da cevap vereceklerdir.

    Sosyal medya kullanıcıları için şirketinizin onlarla iletişimi, onlara değer verdiğinizi gösterir. Bu, birçok sektörde işletmenizi rakiplerinizden farklılaştıracaktır. Özellikle insanların %65’ten fazlası sosyal medyayı müşteri hizmetleri amacıyla kullandığı için , tüketiciler için bir tercih sebebi bile olabilir.

    10. Sosyal Medya Erişiminizi Genişletin

    Sosyal medya uzmanınızın takipçilerinizi ve sosyal medyadaki etkinliğinizi artırmanın tek yolu reklamlar olmayabilir. Sosyal medya yönetimi hizmetleriniz kapsamında sağlayıcınız, sektörünüzdeki etkileyicilerle ve güvenilir kurumlarla iletişim kurabilir.

    Bu, sizi takipçilerine tanıtabilecek kişilerin şirketiniz hakkında konuşmasını sağlayabilir. Sonuç, markanız için daha fazla tanınırlığın yanı sıra daha fazla takipçi ve müşteri elde etme olasılığıdır.

    Örneğin, mutfak dolapları satıyorsanız, bir etkileyici, ürününüzü mutfaklarını yeniledikleri için bir tercih olarak gösterebilir. Sosyal medya hesaplarında deneyimlerini paylaşan bir gönderi yapacaklar ve siz de bunu kendi hesabınızda yeniden paylaşabileceksiniz.

    Bu, hem sizin hem de başka bir kuruluşun görünürlük kazanması için bir fırsat.

    11. Sosyal Medya Performansınızı Takip Edin

    Sosyal medya yönetiminin önemli bir yönü, çabalarınızın başarısını takip etmektir. Bu yüzden sosyal medya uzmanlarından oluşan ekibiniz, reklamlarınızın ve yaratıcı içeriklerinizin nasıl gittiğini izleyecek ve bu sonuçları sizinle paylaşacaktır.

    Sosyal medya yönetim hizmetlerine veya herhangi bir dijital pazarlama hizmetine yatırım yaparken, sadece sosyal medya hesaplarınızın başarısını takip eden değil, aynı zamanda bu başarı azaldığında müdahale eden bir ajansla çalışmanız çok önemlidir.

    Düşük başarıyı da geliştirmek için bir eylem planı sunan bir ortak arıyorsunuz, bunu bahane eden biri değil. Bu mantığı uygulayın ve işletmeniz için en iyi ajansı seçeceksiniz. Bu tür bir ortaklık, daha iyi sonuçlar ve daha iyi bir yatırım dönüşü sağlar.

    Sosyal Medya Yönetim Ajansı Mı Arıyorsunuz?

    Sosyal medya yönetim ajansı arıyorsanız, İlbars Medya sizin için doğru adres. İlbars Medya, 10 yılı aşkın tecrübeye ve sertifikalı sosyal medya profesyonellerinden oluşan bir ekibe sahip lider bir sosyal medya yönetim hizmeti sunmaktadır.

    Hedef kitlenizle iletişim kurmak için bugün +90 530 762 9557 numaralı telefondan bizi arayın veya çevrimiçi olarak ücretsiz teklif alın!

Diğer Yazılarımız

Webtasarım, Grafik tasarım, Yazılım ve dijital pazarlama hakkında her zaman öğreniyor ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz.

Sosyal Medya Reklam Tasarımı: Başarılı bir satış ile başarısız bir reklam arasındaki fark

Sosyal Medya Reklam Tasarımı: Başarılı bir satış ile başarısız bir reklam arasındaki fark

26-05-2023

Sosyal medya reklamları, potansiyel müşterilerinizi etkilemek ve satışlarınızı artırmak için harika bir fırsattır. Ancak, sadece bir re...
~ 12 dakika Okuma Süresi
Müşterilerinizi Nasıl Bağlarsınız? 2023 Yılının En Etkili Stratejileri

Müşterilerinizi Nasıl Bağlarsınız? 2023 Yılının En Etkili Stratejileri

20-05-2023

Müşteriyi elde tutma, sadık müşterilerin sayısını artırma, var olan müşterilerden daha çok gelir elde etme ve rakiplerinin gerisinde b�...
~ 15 dakika Okuma Süresi
Sosyal Medya Yönetimi Nedir? (Rehber)

Sosyal Medya Yönetimi Nedir? (Rehber)

26-04-2023

Sosyam Medya Yönetimi tanımı : Sosyal medya yönetimi, çevrimiçi varlığınızı sos...
~ 24 dakika Okuma Süresi
Marka Yönetimi Nedir? & 4 Etkili Marka Yönetimi Taktiği

Marka Yönetimi Nedir? & 4 Etkili Marka Yönetimi Taktiği

19-04-2023

Marka yönetimi tanımı : Pazarlamada marka yönetimi, bir şirketin kimliğini ve itibar...
~ 4 dakika Okuma Süresi
Web Tasarım Neden Önemlidir?

Web Tasarım Neden Önemlidir?

12-04-2023

İnternet sitenizi tanımaları için sadece 15 dakika verilseydi, insanların yüzde 66'sı sade ve basit bir şey yerine güzel tasarlanmış bir...
~ 12 dakika Okuma Süresi
Google Benzer Kitleleri Kaldırıyor: İşte Bilmeniz Gerekenler

Google Benzer Kitleleri Kaldırıyor: İşte Bilmeniz Gerekenler

08-04-2023

Google kısa süre önce Reklam platformunun Benzer Kitleleri kullanımdan kaldıracağını ...
~ 5 dakika Okuma Süresi
Doğru Anahtar Kelimeleri Seçmek Için 5 İpucu

Doğru Anahtar Kelimeleri Seçmek Için 5 İpucu

28-03-2023

Arama motoru optimizasyonu (SEO) için Doğru anahtar kelimeleri ve anahtar kelime öbeklerini seçmek, arama motoru optimizasyonu (SEO)’da başa...
~ 2 dakika Okuma Süresi
SSL Sertifikası Google Arama Trafiği Için Neden Önemli?

SSL Sertifikası Google Arama Trafiği Için Neden Önemli?

18-10-2022

SSL sertifikasını; Google, arama trafiği için neden önemli kıldı ? Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, hangi sitelerin arama motorund...
~ 3 dakika Okuma Süresi